Hoe het begonnen is

 

Een actieve Amerikaan, Don Bennett verloor zijn been aan een propeller bij een bootongeluk. Dat ongeluk heeft misschien zijn stijl van activiteiten veranderd, maar raakte niet aan zijn liefde voor of niveau om sportief bezig te blijven. 

Don werd de eerste geamputeerde ooit die de op een na hoogste piek in Noord-Amerika op krukken beklom. 

Hij gaf de liefde voor het sporten ook door aan zijn zoon. Ze waren met de basketbal aan het spelen toen op een gegeven moment een basketbal over de oprit begon te rollen. Don, op krukken en zonder zijn prothese, hief zich gewoon op en schopte de bal terug naar zijn zoon.

In een flits van inzicht bedacht Don dat als hij een basketbal op krukken kon schoppen, hij een voetbal op krukken ook kon trappen. Het was een bedrieglijk eenvoudig begin van wat een wereldwijde sport is geworden.

Bennett was in die tijd echter meer bezig met skiën dan met voetbal. Dus gebruikten hij en een groep van zeven andere skiërs ,het spel om actief te blijven en in de zomer in conditie te blijven in afwachting van het skiseizoen.

Maar het spel sloeg aan... 

In 1985 werd Bill Barry, een voetbalcoach met Canadese en Amerikaanse professionele teamervaring, de coach van een team onder de Seattle Handicapped Sports and Recreation Association (SHSRA). Hij richtte uiteindelijk Amputee Soccer International op. Bennett bleef de manager van het team.

Het was door Bills’ inspanningen en met de hulp van Don en andere leden van de Seattle-groep, dat de sport in andere landen werd opgericht.

Barry reisde door Midden-Amerika en Oost-Europa en introduceerde het spel aan iedereen die het wou zien.

Zo werd het eerste internationale geamputeerde voetbaltoernooi gehouden in Seattle (Washington, USA). Amerikaanse Canadese en Midden-Amerikaanse teams namen deel.

Het spel werd gespeeld op een reglementair American style voetbalveld.

De Boeing Aircraft Company werd een belangrijke supporter van het spel en sponsorde jaarlijkse internationale kampioenschapsevenementen tussen 1986 en 1991.

Vandaag wordt Amp football in 50 landen over de wereld uitgeoefend. Deze clubs zijn aangesloten bij het WAFF (World Amp Football Federation).


EAFF

European Amputee Football Federation (EAFF) associeert geamputeerde voetbalbonden in Europa.
De missie van de EAFF is om mensen met amputaties of ledemaatdefecten op te nemen en te ondersteunen, hun toegang tot geamputeerde voetbalmogelijkheden te vergroten en voetbal te gebruiken om hun kwaliteit van leven te verbeteren

Opgericht in 2015 federatie groeit voortdurend tot 18 leden in 2020. De oprichting van de federatie droeg bij aan de verdere dynamische ontwikkeling van het voetbal in Europa en de verspreiding van voetbalintegratie over het oude continent.

Op dit moment zijn er in Europa 1300 actieve geamputeerde voetballers, waaronder 150 junioren onder de 16 jaar. Meer dan 80 amputte voetbalclubs stellen spelers in staat om op regelmatige basis te spelen